Omgekeerd zoeken

Als je op zoek gaat naar een telefoonnummer van iemand en als je weet wie je wilt bellen, dan zoek je aan de hand van de gegevens van deze persoon naar zijn of haar nummer. Zo kun je vaak aan de hand van een naam, een plaats en een adres achterhalen welk telefoonnummer iemand heeft. Dat is voor vaste nummers vaak eenvoudiger dan voor mobiele telefoonnummers omdat deze vaak beter beschermd worden. als je gebeld bent door een telefoonnummer en geen idee heeft wie jou gebeld heeft, dan kun je het nummer ook op zoeken. Dat kan door omgekeerd te zoeken waarbij je aan de hand van het telefoonnummer een zoektocht instelt.

 

Door wie ben je gebeld?

Het is goed om te achterhalen door wie je gebeld bent in verschillende opzichten. Op die manier kun je er bijvoorbeeld achter komen of je gebeld bent door een bekende of door een bedrijf. Ook is het verstandig om hiernaar te zoeken om te ontdekken dat het telefoonnummer betrouwbaar is of niet. Een onbetrouwbaar telefoonnummer wordt vaak gebruikt voor fraude of oplichting. Als je dat ontdekt, bel het nummer dan in geen geval terug maar blokkeer het nummer direct. Maak ook een melding aan bij de telefoonprovider zodat er actie ondernomen kan worden. Hierdoor voorkom je problemen.

 

Telefoonnummers herkennen

Omgekeerd zoeken kan door gebruik te maken van de nummerzoeker. Je kunt dan het telefoonnummer invoeren en vervolgens ontdekken door wie of door welk bedrijf je gebeld bent. Als een telefoonnummer geregistreerd staat dan is dat helemaal eenvoudig. Een telefoonnummer kun je in de basis al aan een aantal punten herkennen. Elk telefoonnummer is opgebouwd uit meerdere getallenreeksen die achtereenvolgens ingetoetst moeten worden om iemand te kunnen bereiken. Bel je internationaal dan begin je met een landnummer gevolgd door een netnummer met tot slot het abonneenummer.

 

Landnummers en netnummers

Een vaste telefoonaansluiting en een mobiele telefoonaansluiting moeten altijd voorzien zijn van een landnummer als je internationaal wilt bellen. Een landnummer bestaat uit 4 tot 6 getallen. De eerste twee getallen zijn altijd 00 gevolgd door een getal voor een bepaalde zone waarin een land ligt Dat zijn de zones 1 Noord-Amerika, 2 Afrika, 3 en 4 Europa, 5 Zuid-Amerika, 6 Australië en Antarctica, 7 Oost-Europa en Rusland, 8 Zuid-Azië en 9 het Midden-Oosten. Achter deze getallen komen één, twee of drie getallen waarmee het land wordt aangeduid. Een netnummer is een nationaal nummer waarmee wordt aangetoond dat een bepaald nummer zich bevindt in een specifieke regio of dat het bijvoorbeeld afkomstig is van een bedrijf.

 

Goed om te weten

Tot slot toets je na het netnummer altijd het abonneenummer in. Dat is het unieke telefoonnummer die elke aansluiting heeft. Een abonneenummer in Nederland bestaat altijd uit 6 getallen als het netnummer uit 4 getallen bestaat of uit 7 getallen als het netnummer uit 3 getallen bestaat zoals in grote regio’s het geval is. Als je binnen een regio belt, dan kan dat zonder netnummer met alleen het abonneenummer. Als je internationaal belt, dan vervangt het landnummer de eerste 0 van het netnummer.